6 Şubat 2008 Çarşamba

ODALARIN SESİ (VOICE OF ROOMS)


HERGÜN SIKLIKLA GÖZÜMÜZE ÇARPAN, KULLANDIĞIMIZ

OBJELERİN / NESNELERİN ÇIKARDIĞI SESLERİN FARKINDALIĞINI SEYİRCİLERE TİYATRAL BİR ÇALIŞMADA SUNMAK

BARAN GÜLEŞEN

İSTANBUL , 2006


Voice of Rooms ’daki amaç hergün duyduğumuz seslerin ve etrafımızda olan objelerin (nesnelerin) çıkardığı seslerin ilginçliğini (güzelliğini) dinleme ve izleme yolu ile seyirciye (dinliyiciye) sunmak. Voice of Rooms’ un bir özelliğide birçok sanat dalını içinde barındırmasıdır. Objelerin fotoğrafı, sahnedeki duruşları ve artistlerin sunumu Voice of Rooms ‘ da sesler kadar önemlidir.

Voice of Rooms ‘un sunumunda bir tek odaya bağımlı kalınmayacak, çeşitli odalar tiyatro sahnesinde yaratılıp, gerekli mikrofonlama teknikleri yapıldıktan sonra artistlerin performansıyla sunum gerçekleşecek.

Sunumda kullanılacak odaların herbirinin ayrı bir özelliği olacak.

Ofis , oda içi rutin yaşam, kuaför salonu, mutfak, vb... gibi genel ve toplu yaşam alanlarının yanında tuvalet, duş, makyaj vb... öznel konulara da sunum içinde yer verilecek.Tekli ve grup halindeki sunum seyircilere tiyatral biçimde sunulacak.

Sunumun Aşamaları

Sunum, sahneye fotoğraf karelerinin yansıtılmasıyla başlayacak. Fotoğraf kareleri artistin yataktan uyanma görüntüleriyle başlayacak. Fotoğraf kareleri gösterilirken (fotoğraflar sahnenin perdesine yansıtılmış bir projeksiyonla gösterilecek) perdedeki ekranın bölünmüş bir kısmında da nesne fotoğrafları ile sesleri aynı anda başlayacak. Bu seslere örnek olarak çarşafa sürtünme sesleri, ağız şapırtıları, vücudun kemik çıtırtıları olacak. En sonunda artistin yataktan kalmaya hazırlık aşaması yatak gıcırtısıyla sona erip perde açılacak ve sahne gözükecek (Burada perde sesi sahnedeki perdenin kalmasıyla (açılmasıyla) birebir olacak. Bu perde hem odaya açılan perdeyi hem de yeni güne açılan perdeyi temsil edecek.)

Açılan sahnede tuvalet, duşa kabin, lavabo ve gereçleri olacak. Yaklaşık otuz saniye boyunca seyirciler sadece odayı ve içindeki nesneleri görecekler. Sonra bir artist ve bu artistin yapacaklarını temsil eden birkaç artist sahneye girecek. Başrol artistinin bir işi yapma zamanında (duşa girip çıkmak) diğerleri de işlerini aynı zamanda bitirecek (tuvalete girmek, diş fırçalamak, makyaj yapmak, vb.). Böylece yaklaşık bir duş süresinde banyoda olabilecek bütün sesleri duyacağız yani başrol artistimizin ve diğerlerinin işi tamamen bitmiş olacak ve toplu halde kapıya doğru yönelecekler. Artistlerin sahneyi terk etmeleri sırasında zamanlamaları aynı olacak, adımlarını eşzamanlı basarak aynı kapıdan çıkıp gidecekler.

Sahnenin ardından perde yine inecek (perdede ses olmayacak) Sahnenin girişindeki gibi fotoğraflarla anlatım yine bu bölümde de devam edecek.

Kapı, dolap ve ayak seslerinden sonra dolap içindeki elbise fotoğrafları sahneye yansıtılacak. Elbiseler sahneye yansıtılırken bölünmüş aşağı karelerde artistin elbiselerini temsil eden kumaşlarda perdeye yansıtılacak. Artist kıyafetini, giyeceği elbisenin kumaşının sesine göre seçecek. Bu anı güzel bir şekilde seyirciye yansıtabilmek için, her bir kumaş fotoğrafını gösterirken kumaşların sürtünme sesleride fotoğrafların yansımasıyla duyulacak. (Kumaşların seslerini önceden yakın mikrofonlama ile kayıt edeceğiz). Artist, kumaşının sesini beğendiği elbisesini giyecek.

Evden çıkma, araba içi ve artistin ofisine gelme kareleri aynı zamanda sesleri fotoğraf kareleri ile hızlıca gösterilecek.

Ofisine gelen artist ………………..


Sunum için seçilmiş birkaç örnek

Teknolojik objelerin kullanıldığı sahnenin girişinde sahnede bir dişli çark olacak bu dişli çark bir sesi temsil edecek. Her gelen yeni ses ve dişli çark bir diğerine etki edecek böylece somun vida gibi malzemelerinde tamamlanmasıyla bir “alet” çalışır hale gelecek. Bu ilkel görünüşlü karışık mekanizma müzikle birlikte olan sunumu tiyatralın başlamasına sebep olacak. “x” ile başlayacak bu tiyatroda bu sessel parelellik günümüzdeki “en teknolojik” alete kadar olan gelişimini sürdürerek, teknolojinin bizlere sunduğu bu geniş ses yelpazesi artistler tarafından sunulacak. Artist kıyafetleri üstünde oturulup düşünülecek.1950 lerde televizyonu açan adamın giydiği kıyafet ile 2000 lerdeki scanerı kullanan adamın kıyafeti farklı olacak Voice of Rooms birçok sanat dalını içerdiği için modayada değinecek.

Kullanılacak aletler: bilgisayar, cep telefonu, scaner gibi çeşitli evde ve bir oda da bulunabilecek aletler tercih edilecek.

.

2. Mutfak projesinde, birkaç metre uzunluğundaki tezgâha sahip olan mutfağın iki köşesine yerleştirilecek mikrofonlarla tüm alan içindeki sesler seyirciye canlı performasla sunulacak Artist tezgâha parelel hareket edecek.

Kayıt sırasında sıradan bir bulaşık yıkama, bardak kurulama, yemek pişirme, çatal bıçak sesleri, su sesleri, çeşitli mutfak gereçleri sesleri (blender, çöp öğütücü vb.) , suyun kaynaması sırasındaki suyun metela değen yerlerindeki sesler seyirciye yakın mikrofonlama tekniği ile sunulacak. Surround sistem kurulup her sesin takibi kamere ile kolaylaştırılacak.

Mutfak için ornek modelleme

3. Örnek sunumda ise Holophony tekniği kullanılacak. Bu teknikte sesler 3D boyutta hareket edebiliyor. Kısaca ses kaynağı X Y Z koordinatlarında kulaklıkta rahatça algılanabilecek şekilde hareket edebiliyor.

Sunumda iki katlı bir oda inşaa edilecek ve bütün seyircilere birer kulaklık verilecek. Odanın iç tasarımının bir kenarında yatak bir kenarında da kitaplık olacak. Küçük ama yüksek olan bu odanın içindeki nesnelerin seslerini hareketleriyle vereceğiz. Nesneler yukarı ve aşağı doğru hareket ederken sesler kulaklıklardan verilecek. Bu sesleri daha önceden holophony dediğimiz kayıt tekniği ile kayıt edeceğiz.

Sunum da ise tiyatro sahnesine komple bir kulaklık sistemi döşenecek. Sahnede bir mikrofonlama olmadığı için seyirci dışardan bir ses duymayacak. Artist kendi yaptığını sandığı sesleri kulaklıklardan duyacak Kulaklıklardan kendi yaptığını duyan artist hiç birşey yapmasada o sesler gelecek yani burda önemli olan artistin sesi iyi takip etmesi ve sırasını unutması. Yıllardır görüntüye hizmet eden ses, bu sunumda görüntüyü belirleyecek.


Örnek panaroma odası


Bu projenin sunumu için sponsorlar aramaktadır.