6 Şubat 2008 Çarşamba

Rewire nedir? Nasil kullanilir? ( What is rewire how to use? )

Rewire teknolojisi Propellerhead ve Steinberg tarafından geliştirilmiş, programlar arası iletişimi sağlayan digital ses protokoludur. Hem Mac hem de PC ortamlarında kullanmak üzere yaratılmıştır. Sanal kablolama (virtual cable) programlarını saymazsak bu teknolojiyi de bir çeşit programlar arası kablolama gibi tanımlamak mümkündür.

Rewire teknolojisini barındıran 2, 3 hatta 4 programı aynı anda kullanmak mümkündür. İşlemciniz 2 programın rewire teknolojisi kullanmadığı zamanlardaki harcadığı cpu gücünü çok daha azını kullanır. İşlemciniz de yorulmaz sizin sinirleriniz de.

Rewire teknolojisini size host programınızdan rewire olarak çalıştırdığınız programı gerçek zamanlı kullanmanıza olanak tanır. Örnek: Cubase SX ve Reason veya Nuendo, Reason ve FL studio veya FL studio5, Reason. Kısacası destekleyen host programınız altındaki rewire uyumlu porgramları kullanmak gibi.

Bazı programlar rewire desteklemesine karşın slave çalışmaya mahkumdur.

ÖrN:Reason,Virsyn Tera gibi

Bu programlar ancak bir host programı altında rewire çalışma özelliğine sahiptir. Örn: Cubasesx, FL studio5, Nuendo gibi.

Nuendo programını açalım. (Nuendo ve Cubase aynı firmanın, Steinberg firmasının, yazılımı olduklarından rewire ayarları aynıdır. Yani burdaki işlemi Cubase ile de deniyebilirsiniz.)

Device altından rewire olarak kullanıcağımız programları seçelim. (Ben elimde bulunan ve en çok kullanılan Reason ve FL studio programlarını seçeceğim. Rewire desteği ile çalışan daha birçok program var)

Cubase SX'in Device seçeneği altında FL Studio ve Reasonu seçtiğimiz zaman rewire penceresi açılacaktır. Rewire programı için master kanalı active etmeniz şimdilik yeterli. Altındaki diğer kanalları rewire olarak kullanacağınız programdan o kanala yönlendirip cubase içinde efektlendirmek de mümkün.

Rewire pencerelerini active ettikten sonra kullanacağımız programı açıyoruz.

FL size hazır presetleri ile gelir. İstediğiniz vsti'yi cubase altından herhangi bir midi kanalına yönlendirip kullanabileceğiniz gibi, FL içineki sequencerde yazdığınız sampleları da Cubase içinden yürütebilirsiniz.

Reason programı da default song ayarlarınıza göre karşınıza çıkacaktır.

Bu 3 programı sağlıklı biçimde optimum olarak kullanmak Rewire arabirimi ile mümkün olduğu gibi Abelton Live gibi diğer rewire destekleyen programlarıda host programımız altında kullanabiliriz.

Sevgiler..
Baran Güleşen