10 Mayıs 2008 Cumartesi

Midi Kontrol cihazı modifiye (m-audio radium)

A musical instrument is a device created or adapted for the purpose of making musical sounds.

Eğer elimizde bir m-audio (radium) midi klavye varsa ve bunun sadece kontrol yüzeyini kullanıp tuşlarını kullanmıyorsanız o zebella tuşlardan kurtulup cihazın sadece kontrol ünitesiyle bir midi kontrol cihazı yapabilir ve heryere rahatlıkla taşıyabiliriz. Cihazdan arta kalan tuşlarıda ya dekoratif amaçlı masa, sehpanıza iliştirirsiniz yada ... Böylece bu m-audio radium serisinin dandik tuşlarındanda kurtulmuş olursunuz.

Bu işi yapmak hiç zor değil eğer elinizin birazda olsa havya ve lehim tutmuşluğu varsa biraz dikkat (birazda short term memory) ile M-audio 'nun radium serisi midi klavyelerinin kontrol yüzeyini söküp kendinize ait bir midi kontrol cihazı yapabilirisiniz.

Cihazı yapmak için öncelikle klavyenizi açmanız gerekiyor eğer bunun dahil nasıl yapıldığını bu satırlarda aramaya çalışıyorsanız bu yazı size göre değil gidip hazır ürünlere yönelin.Zira bu yazı için yapacağımız işlmeleri anlattığım ve fikir vermeye çalıştığım insanların azda olsa elinin hayva lehim değmiş olması şart oldundan burada her ince detayına kadar bilgiden ziyada nasıl yapılacağına dair ipuçları ve pratik çözümler vereceğim. Eğer sormak isrtediğiniz şeylerler olursa burdan soru-cevap şeklinde de devam edebiliriz.


Yukarıdaki Fotoğrafta görüldüğü gibi cihazın kontrol yüzeyi iki ye kesilmiş durumda, yani control ünitesi cihazdan sökülüp ince bir kıl testeresiyle dikkatli biçimde kesildi. Böylece cihazı o gereksiz uzunluktan kurtarıp kesilen parçayla altta bir kutuya koyabilecektim.

Dikkat edilmesi gereken nokta kesilen kartın veri yollarının iyi takip edilmesi gerektiği. İsterseniz şase ve bazı uçları yazabilirisiniz ama çokta gerek yok zira parçaları yaklaştırıp hangi uç nereye devam ediyor rahatlıkla görebiliryorsunuz. İşte burada kısa süreli hafızanız devreye giriyor.) Uçların bir çoğu 2. entegre ayağına dizilmiş bunun için lehim yaparkende dikkatli olun. Ama dediğim gibi bu işlem çokta zor değil eliniz alışıksa şıp diye yaparsınız veya 2 arkadaş bir araya gelip bir sinerji oluşturabilir. M-audio ürünlerini parçalama yeniden yapılandırma günleri kutlayabilirisiz. Keyfiniz bilir .)


Kesitikten ve lehimlemeyi doğru yaptığınıza emin olduktan sonra (her bir kontrol düğmesini lehimledikten sonra çalışıp çalışmadığını kontrol edin) cihazı bir kutuya koyup uçları açık olan olan kontrol düğmelerini kutudan geçirip kullanmaya hazır hale getirebilirsiniz.

Son olarak kartları kutuya otutturdukdan sonra vida ve somun ile kututa sabitleyinki içinde oynamasın ayrıca kontrol düğmelerin tutacak plastik yerlerine ufak bir yapıştırıcı sürerseniz dahada sağlam olacaktır.

kolay gelsin

baran güleşen